Цялата световна икономика за последните три десетилетия - от 1990 до

...
Цялата световна икономика за последните три десетилетия - от 1990 до
Коментари Харесай

Коя държава увеличи икономиката си 111 пъти за три десетилетия?

Цялата международна стопанска система за последните три десетилетия - от 1990 до 2020 година набъбна с 370%, т.е. 3,7 пъти, което може да се назова " избухлив " напредък. Такъв плевел напредък в никакъв случай не е виждан в цялата история на човечеството.

Това обаче е осреднен резултат за растежа на брутния вътрешен артикул (БВП) на световното стопанство, несъмнено, всяка страна има свое лично достижение.

Например, съветската стопанска система е повишена с 253% от 1990 година насам (2,5 пъти). Да, тази индикатор изостава от световния, само че просто поради хаоса от 90-те години действителният стопански напредък в Русия стартира някъде през 1999 година, а преди този момент бързо падаше, написа dzen.ru.

Освен това даже растеж от 253% е доста добър резултат. Например, ето резултатите от растежа на Брутният вътрешен продукт за интервала в някои други страни:
САЩ - 244% Бразилия - 237% Канада - 219% Германия - 189% Италия - 139% Япония - 127%
Две те страни, които имат най-нисък напредък след 1990 година са:
Грузия - 97% Украйна - 40%
Да, резултатът от тези две републики е по-лош от този на която и да е африканска или латиноамериканска страна.

Например, даже най-бедните Хаити набъбнаха със 115% и това макар обстоятелството, че през 2010 година страната беше съвсем заличена от лицето на Земята при мощното земетресение.
 Трите страни, в които е съсредоточено над 50% от общото благосъстояние на Африка
Трите страни, в които е съсредоточено над 50% от общото благосъстояние на Африка

Богатите страни въздействат съществено върху общото благосъстояние на континента

Разбира се , откакто има толкоз ниски резултати, тогава би трябвало да има и високи . Например:
Хонконг е повишен с 377% Израел с 401% Полша с 406% Арабски емирства (ОАЕ) с 441% Южна Корея с 484% Турция с 593%
Темпото на Турция е просто поразително. Увеличение на Брутният вътрешен продукт 6 пъти за 30 години! Изглежда, че към този момент е невероятно да се надвиши тази цифра, само че този резултат и дава единствено... 26-то място в международната класация по този индикатор.

За богатите страни е доста мъчно да порастват бързо, тъй като базата им е доста висока, тъй като към този момент имат всичко. На проспериращите Швейцария или Швеция, да вземем за пример, растежът на Брутният вътрешен продукт не е толкоз забележителен (съответно 213% и 212%).

Напротив, за бедните страни е по-лесно да реализират високи темпове на напредък, тъй като те стартират от най-ниската база.

От развитите страни с по-високи темпове от Турция се развиват да вземем за пример Сингапур с растеж от 728% и Ирландия - 737%.

Бурен напредък са постигнали някои разрастващи се страни като:
Буркина Фасо - 708% Етиопия - 984% Виетнам - 1005% Мианмар - 1700%
Страни като Индия и Китай към момента се смятат за разрастващи се страни. Резултатът на Индия е 872%, а Китай се подрежда на второ място в класацията с умопомрачителните 2162%!

Това значи, че Брутният вътрешен продукт на Китай е повишен близо 22 пъти за последните 30 години. Това е към 10 пъти повече, в сравнение с в Русия и множеството европейски страни.

Въпреки това, колкото и огромно да е достижението напредък от 2162%, то дава единствено второто място в класацията. На първо място е една страна с резултат от 10 998%.

Това значи, нарастване на брутния се вътрешен артикул с повече от 110 пъти за последните 30 години... Кой е този първенец?
 Снимка 521904
Източник:

Екваториална Гвинея

Това е дребна страна в Западна Африка, на самия екватор. Площта е 28 хиляди квадрати километра, а популацията й е 1,4 милиона души.

Преди 30 години Екваториална Гвинея беше една от най-бедните страни в света. Но по-късно там откриха нефт и естествен и газ и се втурнаха...

В момента, във връзка с Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, това е най-богатата страна в Черна Африка (т.е. Африка на юг от Сахара). Страната създава полутечен природен газ и го изпраща в Съединени американски щати - това е един от главните източници на приходи.

93,3% от стопанската система на страната е индустрия (изключително добивна). Това е доста по-висок дял, в сравнение с в множеството страни по света. Например в Съединени американски щати индустрията заема единствено 19% от стопанската система, в Германия - 28%, а в Китай - 40%, в Русия - 36%.

Разбира се, има доста страни в света, които са богати на естествени запаси (например Афганистан или Централна Африка). Но не всеки може да се похвали, че тези запаси се употребяват и то дейно за развитието на страната.

Така че гвинейците могат единствено да бъдат похвалени за феноменалния си 11 000% стопански напредък или 111 пъти увеличение на Брутният вътрешен продукт за последните три десетилетия.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР